2 marca 2021

MAN MAKE COFFEE

 



Kawiarka, mokka, moka, kafetiera, tak można nazywać ten dwuczęściowy czajniczek dzięki któremu możemy przygotować pachnącą kawę w kilka minut. 

U nas zadomowiła się kilka lat temu, jak wielki, hałaśliwy ekspres z wbudowanym młynkiem (kosztującym krocie) odmówił posłuszeństwa po 6 latach użytkowania. Jakież było nasze zdziwienie, że w tym samym ekspresowym czasie, możemy przygotować aromatyczny napar, ale przede wszystkim dużo smaczniejszy.

Od czego zacząć, aby wejść na wyższy poziom parzenia kawy? Na początek powinniśmy zadbać o dobrą kawiarkę. Kupując produkt niskiej jakości narażamy się na metaliczny posmak kawy, ponieważ elementy kawiarki poddawane są zmianom temperatury oraz wysokim ciśnieniom. Tania kawiarka potrafi eksplodować. U nas kawę parzy urządzenie firmy Zest, które wykonane jest ze stali nierdzewnej. Poza tym dostosowana jest do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych. Pojemność to 6 filiżanek espresso, czyli ok 400 ml.

Drugą ważną sprawą jest dobór kawy. U nas jest to kawa pod espresso, którą kupujemy w  czterech wrocławskich palarniach: Paloma, Mała Czarna, Figa oraz Etno. Preferujemy kawy owocowe. Tutaj możecie poeksperymentować. Ceny wahają się pomiędzy 30-45/250g. Dla nas to już jest kawa wysokich lotów i przy odpowiednim parzeniu można uzyskać cały bukiet smaków.

Jak przygotować pyszną kawę? Przyznam, że kilka kawiarek zaparzyliśmy, aby wyciągnąć z ziaren to co najlepsze. Przy zakupie kawy konieczne poinformujcie baristę/baristkę jaką kawę chcecie, czyli jak będziecie ją przygotowywać i jakie smaki preferujecie. 

Do dolnej części kawiarki wlewacie gorącą wodę (najlepiej taką, która się zagotowała 10 min. wcześniej), to skróci czas parzenia i da nam lepszy smak. Wodę wlewamy poniżej zaworu bezpieczeństwa! Następnie nakładamy sito i wsypujemy kawę równo z rantem sitka, lekko ubijamy. Zakręcamy górną część (koniecznie z uszczelką i sitkiem;). Parzymy na małym ogniu, wieczko pozostawiamy otwarte i kontrolujemy proces parzenia (przynajmniej na początku). Kawa zacznie wypływać po ok dwóch minutach. Strumień powinien być spokojny. Jak usłyszycie bulgotanie wyłączcie palnik, odstawcie kawiarkę i kawa jest gotowa. Należy od razu ją rozlać do kubków. Jak przeciągniecie ten proces to kawa się przypali. 

Na codzień wielkość naszej kawiarki rozlewamy na dwa kubki i dolewamy niewielką ilość wody. Taki napar najbardziej nam smakuje :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz