Przyszła jesień, a wraz z nią ochota na ciasto śliwkowe. Działamy spontanicznie, jest pomysł, więc musi być realizacja. Dzieciaki pomagają nam w pieczeniu, wiec tylko możecie sobie wyobrazić jak wygląda nasza kuchnia. Jakby tajfun przez nią przeszedł. No cóż, takie życie.
Zostawiamy Wam przepis. Pieczcie i delektujcie się.
Skład:
300 g mąki owsianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150 g masła
100 g cukru
250 ml maślanki
1 łyżka esencji waniliowej
4-5 śliwek
6 łyżek twarogu
4 łyżki miodu
- Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy za pomocą miksera masło z cukrem na puszystą masę – zajmie nam to około 4-5 minut. Gdy masa się zwiększy i napowietrzy, dodajemy jajka, esencję waniliową oraz maślankę, na zmianę z wymieszaną mąką z proszkiem do pieczenia. Za pomocą szpatułki mieszamy cisto, ale tylko do połączenia się składników. Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Na wierzch rozkładamy twaróg wymieszany z miodem oraz połówki owoców.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmujemy i pozostawiamy w formie na parę minut. Przed podaniem polewamy miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz