Wiosna. Kwiecień. Świąteczny czas. Czas nadziei, że świat wreszcie wróci do równowagi. Mamy nadzieję, że jesteście w dobrym zdrowiu fizycznym i psychicznym :) Przesyłamy Wam wszystkim dużo optymizmu i uśmiech na twarzy oraz przepis na niezła babkę. Prostą i pyszną. Przepis na babkę pochodzi z książki Słodko Yotam Ottolenghi i Helen Goh.
Babka z suszonymi śliwkami armaniakiem i orzechami włoskimi
250 g suszonych śliwek
100 ml armaniaku lub brandy
skórka z 1 pomarańczy
300 g mąki owsianej bezglutenowej (może być pszenna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
200g masła o temp. pokojowej
120g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
230g śmitanki 30% wyjętej z lodówki 30 min wcześniej
Posypka
40g jasnego cukru trzcinowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
40g posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
Włóż śliwki do miski, dodaj armaniak lub brandy i skórkę pomarańczową. Przykryj folią i zostaw na noc do namoczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 st (180 st. z termoobiegiem). Natłuść i oprósz mąką formę do babki.
Zrób posypkę, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na bok.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę i sól.
Do drugiej miski z mieszadłem łopatkowym włóż masło i cukier. Utrzyj na średnich obrotach na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i po kolei jajka, po każdym dobrze miksując. Zmniejsz obroty do minimum i partiami dodaj mąkę na przemian ze śmietanką, zaczynając i kończąc na mące, by masa się nie rozwarstwiła. Dorzuć namoczone śliwki z resztą alkoholu i wymieszaj gumową łopatką.
Przełóż połowę ciasta do formy i równomiernie pokryj posypką. Dołóż resztę masy. Piecz 50-55 min, aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 10 min, a następnie wyłóż na talerz. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz