19 lipca 2018

TORT CZEKOLADOWY BEZ GLUTENU

Pierwsze urodziny Ernesta. Musi być tort, to sprawa oczywista. Także musi to być tort bezglutenowy. Chwila zadumy, szukania inspiracji i jest, znalazłam. Będzie to tort czekoladowy. Nie spodziewałam się, że wyjdzie taki dobry. Był wręcz przepyszny, mocno czekoladowy, bardzo kruchy, ale też bardzo wilgotny, bardzo podobny do brownie. Na urodzinach Ernesta wszyscy się nim zjadali.

Tort czekoladowy (tortownica 23 cm)

2 tabliczki gorzkiej czekolady, 
2 łyżeczki kakao, 
250 ml mleka, 
400 g masła, 
200 g cukru, 
100 g mąki ziemniaczanej, 
150 g ryżowej, 
50 g mąki sorgo, 
30 g mąki teff, 
90 g mąki owsianej, 
2 płaskie łyżeczki sody, 
2 jajka, 
300 g runo probio,  może być jogurt naturalny

zamiast mąk bezglutenowych możecie użyć zwykłej mąki

Mleko, masło, cukier, kakao oraz czekoladę umieszczamy w garnku i mieszając rozpuszczamy. Z gotowej mieszanki odlewamy pół kubka i zostawiamy do polania gotowego ciasta. Mieszankę studzimy. Następnie przesiewamy mąkę do osobnego naczynia i dodajemy sodę. Do czekoladowej masy dodajemy stopniowo po łyżce mąki,  cały czas powoli miksując. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, dodajemy jajka i runo lub jogurt. Chwilę miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy 1h i 10 min. Przestudzone ciasto polewamy resztą czekoladowej masy i posypujemy sezonowymi owocami.

Smacznego :)

2 komentarze: