Węgla aktywowanego, tego dostępnego w aptece w postaci kapsułek, można użyć w kuchni. Poza zabarwianiem żywności, węgiel leczniczy da nam wiele innych korzyści. Jest produktem mocno pochłaniającym – wiąże substancje w przewodzie pokarmowym (toksyny bakteryjne, bakterie, leki, produkty gnilne, gazy jelitowe) i zapobiega ich wchłonięcie z przewodu pokarmowego. Podany podczas posiłku, znacznie zmniejsza swoje właściwości absorpcyjne i w dużych dawkach nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Nie wpływa też na smak ani zapach.
Składniki:
300g mąki orkiszowej typ 650
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
500 ml mleka
100g masła
2 jajka
4g węgla aktywowanego
Mąkę przesiejcie do miski. Dodajcie do niej pozostałe suche składniki (cukier, sodę oczyszczoną, sól) i wymieszajcie. W garnku na małym ogniu lekko (do maks. 40 st. C) podgrzejcie mleko. Rozpuście w nim masło i drożdże. Dodajcie jajka i dokładnie wymieszajcie. Zawartość garnka pomału wlejcie do miski z suchymi składnikami, jednocześnie miksując do uzyskania jednorodnej masy. Miksujcie ok. 2 minuty. Tak przygotowane ciasto odstawcie pod przykryciem na minimum 1 godzinę (maks. 2 godziny) - po tym czasie powinno zwiększyć objętość. Odstane ciasto wymieszajcie z węglem i wykładajcie na dobrze rozgrzaną gofrownicę.
Smacznego.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz