23 marca 2017

GRANOLA








Okres wiosenno-letni zbliża się do nas wielkimi krokami. Niedługo pojawią się świeże owoce, których użyjemy w połączeniu z chrupiącą granolą. Jest to nasza ulubiona przekąska. Prażone orzechy najszybciej znikają ze słoika :)


Składniki:

250 g płatków owsianych,
150 g płatków jaglanych
40 g siemienia lnianego,
40 g sezamu,
50 g słonecznika,
80 g pestek dyni,
55 g orzechów włoskich lub laskowych,
40 g migdałów,
30 g chia
6 łyżek cukru trzcinowego,
3-4 łyżki miodu,
sok z 1-2 pomarańczy
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie suche składniki umieście w misce i dokładnie wymieszajcie. Olej wlejcie do rondla i lekko podgrzejcie, następnie dodajcie cukier, miód, sól, sok z pomarańczy i rozpuście składniki. Wymieszajcie i wlejcie do miski. Całość dokładnie wymieszajcie.
Piekarnik nagrzejcie do 170 stopni, masę wyłóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczcie około 50 minut, często mieszając, co 5-10 minut.
Wyjmijcie z piekarnika i wystudzicie. Przełóżcie do szczelnego pojemnika.
Podawajcie z jogurtem i sezonowymi owocami. Najlepsze są z borówkami.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz