Jest to sprawdzony przepis mojej Mamy. Wystarczą dobrej jakości składniki.
SKŁAD:
2kg ogórków
pęczek kopru
korzeń chrzanu
liść chrzanu
3l wody
3 łyżki soli
1 główka czosnku
Ogórki moczymy w zimnej wodzie na 1h przed kiszeniem. Odcinamy końcówki. Dół słoika wykładamy 3 gałązkami kopru. Układamy ogórki na przemian z czosnkiem i chrzanem. Na wierzchu wkładamy pozostały koper. Zalewamy, zagotowaną gorącą wodą z solą. Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie, możemy włożyć na górę piętkę chleba. Po dwóch dniach ogórki są już mocno ukiszone. My najbardziej lubimy ogórki po jednym dniu kiszenia :)
Samcznego.
troszkę zmodyfikowaliście przepis bo dodaliście chrzan :)
OdpowiedzUsuńPewnie na dobre im to wyjdzie ;)
UsuńPierwszy słoik małosolnych jaki zrobiliśmy zniknął w 1,5 dnia. Dzisiaj wstawiamy drugi :)
OdpowiedzUsuńJaku już się zrobi taki słoik, to ogórki wszędzie lądują: do obiadu, grilla, kanapek i przegryzek :)
UsuńSuper zdjęcia, aż bym teraz pojadła takie ogórasy ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że sobie poradzisz ;)
UsuńBrzmi smacznie. Jutro robię :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Niedługo ogórki już nie będą takie smaczne.
UsuńJuż się robią. Ach to czekanie ;-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń