5 lutego 2016

KREM Z BATATÓW







Edek wyjechał na ferie do dziadków. Nadrabiamy kino, spotkania z przyjaciółmi, wieczorne wypady na miasto. Mamy czas dla siebie. Jeść oczywiście też musimy. Gotujemy szybkie dania. 

KREM Z BATATÓW

3 marchewki
1 pietruszka
2 gałązki selera naciowego
3 małe szalotki
3 średnie bataty
2 ząbki czosnku
4 szklanki bulionu
kawałek świeżego imbiru
kilka plasterków podsmażonej dojrzewającej kiełbasy lub chorizo
przyprawy (kurkuma, słodka papryka, mielona kolendra, cząber, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz)

W garnku na oliwie szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek i chwilę razem dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Smażymy, co chwilę mieszając, przez ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy gorący bulion i gotujemy przez ok. 20-30 minut do miękkości batatów. Wszystko miksujemy. Podajemy posypane świeżą pietruszką, czarnuszką i podpieczoną kiełbasą.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz