Zainspirowani książką What Katie Ate z niezwykłymi przepisami, przygotowaliśmy quiche. To przepyszne i syte danie, idealnie pasuje na chłodne jesienne dni.
Kruche ciasto z nasionami chia
270g mąki orkiszowej
150g schłodzonego masła
Sól morska
80g śmietany
2 łyżki nasion chia
Wsyp mąkę do miski, dodaj masło oraz sól i ucieraj tak długo, aż
powstaną grudki przypominające okruchy chleba. Dodaj śmietanę oraz nasiona chia
i ucieraj dalej, aż ciasto zacznie być zwarte. Powinno być dość miękkie w dotyku. Przełóż ciasto na lekko posypany mąka blat i gnieć tak by nadać mu
formę krążka. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na około 5 cm i włóż do lekko
natłuszczonej formy do tarty (średnica 28 cm), my zrobiliśmy to w prostokątnej formie. Wersja XXL.
Wstaw formę na kolejne 30 min do lodówki.
Nadzienie
400g ziemniaków
1 łyżka oliwy
275g białej poszatkowanej kapusty
6 jajek
125ml mleka
120g śmietany
1 garść koperku
2 łyżki nasion chia
200g wędzonego pstrąga (obranego ze skóry i ości, podzielonego na kawałki)
Sól morska, świeżo zmielony pieprz
Ugotuj ziemniaki. Odcedź, odstaw do czasu wystygnięcia. Następnie pokrój
na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Wysyp kapustę
i często mieszając, smaż około 3-4 min lub do czasu, aż kapusta zacznie
mięknąć i brązowieć. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw. Włącz termoobieg i nagrzej
piekarnik do temperatury 180 st. Blaszkę z ciastem przykryj papierem, obciąż fasolką i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 min lub do czasu aż ciasto
nabierze jasnozłocistego koloru. Odstaw do wystygnięcia.
Trzepaczką wymieszaj jajka, mleko, śmietanę, koperek oraz nasiona chia,
dopraw solą i pieprzem.
Na dnie ciasta ułóż plastry ziemniaka, podsmażoną kapustę i kawałki
pstrąga. Ostrożnie zalej całość masa jajeczną delikatnie przyciskając nadzienie
do tarty, żeby płyn wydostał się na powierzchnię. Piecz 30-35 min lub do czasu, aż tarta nabierze złotobrązowego koloru.
Posyp ziołami i podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Pasuje
do tego idealnie sałatka z rukoli lub kopru włoskiego.
Smacznego !!
Smacznego !!
W mojej kuchni brakuje książki kucharskiej - bez wątpienia.
OdpowiedzUsuńMusisz to nadrobić. My już klika książek w swojej biblioteczce posiadamy. Gotowanie z taką książka jest przyjemniejsze ;)
UsuńMam wrażenie, że waszym wykonaniu wszystko jest smaczne a już na pewno pięknie wygląda na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńZrobiłam, tylko skorygowałam proporcje :-) Przepyszne. A ciasto! Kruchutkie i miękkie jednocześnie. Dawno nie jadłam tak pysznego.
OdpowiedzUsuńNa zdrowie !!
Usuń