Jesień lubimy za wszystkie pyszne owoce i warzywa, które możemy kupić lub zebrać z ogrodu naszej rodziny. Teraz mamy etap dyni. Robimy z niej wszystko, placuszki, racuchy, zapiekanki, ciasta, musy na zimę. Dzisiaj przedstawiamy wam też jedno z ciast, które robimy do popołudniowej kawki. Zróbcie i dajcie znać czy smakowało :)
Przepis, inspiracja Dietetyczne fanaberie
Spód:
220 g mąki owsianej
20 g pestek dyni
35 g masła
40 g cukru brązowego
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g jogurtu naturalnego
Wypełnienie:
800g puree z dyni
3 jajka + jedno żółtko
10 g mielonego lnu
2 łyżki rumu
30 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta chili
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia.Dodajemy masło i metodą siekania łączymy z mąką. Następnie dodajemy żółtka, jogurt oraz drobno posiekane pestki z dyni i zagniatamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a następnie ciasto rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek, który następnie wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko nasmarowanej olejem (przy użyciu pędzelka) i dokładnie układamy go na bokach naczynia.
Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Foremka może mięć od 22-24 cm średnicy, wszystko zależy od jej wysokości i tego jak cienko rozwałkujemy ciasto. Gotowy spód pieczemy około 20 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W między czasie tworzymy bardzo szybkie w przygotowaniu wypełnienie, a mianowicie wszystkie składniki łączymy razem w wysokim naczyniu miksując kilkanaście sekund. (Dyniowe puree otrzymujemy poprzez zblenderowanie ugotowanej lub upieczonej dyni).
Dyniowy mus przelewamy do foremki z chłodnym już spodem i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (wciąż 160 stopni) i pieczemy 60 minut.
W weekend spróbuje jeśli czas pozwoli ;) brzmi pysznie :D
OdpowiedzUsuńSuper, czekamy na informację czy smakowało 😉
Usuń